Punerea în funcțiune (PIF) nu este nici montajul propriu-zis al centralei termice și nici autorizarea de funcționare ISCIR.

Punerea în funcțiune este o serie de reglaje pe care inginerul de service le face după ce constată că centrala termică a fost montată conform indicațiilor producătorului și a normelor ISCIR.

Punerea în funcțiune este decontată de către producător, deci, implicit, este gratuită pentru utilizatorul final.

Foarte important este a nu se confunda autorizația de funcționare ISCIR cu punerea în funcțiune. Ambele se fac la prima pornire a sistemului. PIF-ul este gratuit, autorizarea ISCIR este contra-cost.

Autorizarea la funcționare a centralei termice este obligatorie conform prescripției tehnice ISCIR A1 / 2010 și are valabilitate 2 ani.

Autorizarea de funcționare (AF-ul) se acorda de regulă contra-cost. Aceasta autorizare este valabilă 2 ani de zile de la data emiterii. După terminarea celor 2 ani de zile trebuie să prelungiți aceasta autorizare printr-o verificare tehnica periodică (VTP) care se va efectua de către o societate autorizata ISCIR, tot contra-cost. Această VTP este obligatoriu să se efectueze și mai departe din 2 în 2 ani.

În cazul în care veți avea un control de la furnizorul de gaze și nu aveți aceste documente, riscați să vi se pună sigiliu pe gaze, până în momentul în care veți avea toate actele la zi.