Dacă proprietatea ta aflată în curs de construcție sau de renovare și are un coș de fum din inox și ceramică, cu siguranță îți dorești ca acesta să fie într-o stare perfectă de funcționare. Sistemele de încălzire cu hornuri adaugă un plus de personalitate locuințelor, fiind în același timp confortabile și funcționale.

Acest ghid îți va oferi informații complete cu privire la coșurile de fum din inox și ceramică. În acest mod, vei ști cum să faci o alegere înțeleaptă, dar și cum să te asiguri că hornul tău lucrează la capacitatea sa maximă.

Cum funcționează coșurile de fum din inox și ceramică?

Chiar dacă strămoșii noștri știau cât de important era să scoată fumul din casele lor, mult timp hornurile au reprezentat o dovadă a prosperității, ele fiind vizibile doar pe acoperișurile celor bogați. În rest, populația săracă apela la găuri în acoperișul sau zidurile caselor. Acolo unde existau, coșurile erau ineficiente și periculoase.

Începând cu secolul a XVIII-lea, cărămida a înlocuit lutul, hornurile și casele, devenind mult mai sigure.

Mișcarea ascendentă a aerului și a fumului de-a lungul hornului este numită tiraj. Acest fenomen este posibil deoarece aerul fierbinte din coș are o densitate mai mică față de cel rece, prezent în atmosferă. Astfel, fumul cald este tras în sus de curenții cu temperaturi mai scăzute.

Un coș de fum mai înalt produce are un tiraj mai ridicat, deoarece în interiorul său se află o cantitate mai mare de gaz cald și ușor. Totuși, puterea acestui tiraj este diminuată de fricțiunea din interiorul hornului și de tendința aerului de a se răci pe măsură ce se ridică.

Astfel, un coș înalt, dar murdar și izolat superficial prezintă un grad sporit de ineficiență în comparație cu un horn mai scund, dar bine construit. Izolația joacă un rol foarte important, deoarece menține fumul cald și reduce posibilitatea ca acesta să se condenseze și să formeze depozite de gudron.

Anatomia coșului de fum

Termenul de coș și horn sunt adesea confundați. Hornul reprezintă canalul înconjurat de zidărie, prin indermediul căruia produsele rezultate din combustie sunt eliminate în atmosferă.

Coșul de fum prezintă următoarele părți componente:

 • baza de preluare a condensului
 • fundația
 • cenușarul
 • tubulatura interioară
 • tuburi de șamotă care fac legătura între coș și instalația de încălzire
 • material pentru izolație; vata minerala bazaltică, fiind cea mai cea mai eficientă și mai des întâlnită
 • elemenți din beton
 • elemenți decorativi
 • guler horn
 • pălărie horn
 • accesorii, cum ar fi paratrăznetul

Hornurile pentru coșurile din cărămidă sau ceramică au formă pătrată sau dreptunghiulară. Cele din metal sau inox sunt rotunde.

Pentru construcția coșurilor și a hornurilor se utilizează diverse materiale precum: oțel inoxidabil, beton, ceramică, argilă sau plastic. 

Care sunt etapele construirii unui coș de fum?

Înainte de a înălța un coș trebuie să iei în considerare anumite elemente, precum: înălțimea diametrul, poziția, forma și ramificațiile acestuia

Când ridici un coș de fum, trebuie să începi lucrarea de la sol în sus. Astfel, dacă ai nevoie de un coș pentru șemineu, vei porni construcția din partea de sus a șemineului.

Etapa #1

Țevile de fum sunt disponibile într-o mare varietate de dimensiuni. Din acest motiv, este bine să executați măsurătorile necesare înainte de achiziție. Consultați broșura producătorului și luați în considerare sfaturile oferite de acesta. Dacă aveți nevoie de asistență, nu ezitați să contactați serviciul clienți.

Etapa #2

Coșul trebuie construit pe o bază solidă. Dacă nu execuți lucrarea pe un șemineu sau o bază existentă, este necesar să torni o placă pentru înălțarea coșului.

Construiește camera de ardere. Amestecă mortarul cu apă, până când primește consistența potrivită. Folosește o mistrie pentru zidărie pentru a întinde mortarul pe fiecare cărămidă în parte.

Lasă mortarul să se scurgă printre îmbinări, pentru a te asigura că acestea sunt bine realizate. Pe măsură ce construiești pereții coșului, asigură-te că zonele exterioare au același nivel și cărămizile sunt perfect aliniate.

Etapa #3

Ridică hornul și zidăria exterioară. Dacă utilizezi plăci din lut sau ceramică pentru crearea hornului într-un coș de cărămidă, acestea trebuie poziționate pe măsură ce construiești partea exterioară. Poți insera din loc în loc garnituri metalice. Cele din beton se obțin prin turnarea materialului printr-un tub flexibil.

Etapa #4

Adaugă tablă la baza coșului, în zonele în care acesta iese din acoperiș. Fixarea se poate realiza cu silion, pentru a împiedica apa să pătrundă în casă.

Pălăria hornului trebuie să depășească cu cel puțin 5 cm peretele coșului și să aibă un canal de picurare pentru a ține apa departe de coș. Materialele recomandate pentru pălărie includ piatră sau beton. Acest element component al coșului de fum este important, deoarece reduce cantitatea de umiditate care poate coborî în horn, împiedică pătrunderea animalelor, a frunzelor și a crengilor.

Întreținerea corectă a coșului de fum din inox și ceramică

Un horn blocat este principala cauză a fumului care invadează o cameră, ca urmare a aprinderii focului în șemineu sau sobă. În acest caz, chemați o persoană sau firmă specializată în curățarea coșurilor de fum.

Lipsa aerului din cameră poate fi o altă cauză. În trecut, încăperile erau friguroase din cauza curenților de aer. Azi, camerele sunt mult prea bine izolate pentru un foc deschis, precum cel din șemineu.

Dacă focul nu are suficient oxigen, va atrage aerul în jos pe horn, iar încăperea ta va fi plină de fum. Pentru a preveni astfel de situații, construiește o aerisire într-unul din pereții adiacenți sobei sau șemineului.

Coșurile de fum din inox și ceramică adaugă o notă elegantă locuințelor. Instalate corect, permit casei tale să iasă din tiparele obișnuite.

Te invităm să vizitezi magazinul nostru online și să studiezi oferta variată de coșuri de fum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: