Te gândești să optezi pentru o opțiune de încălzire modernă? În anumite situații care sunt din ce în ce mai întâlnite, centralele nu sunt o variantă viabilă pentru foarte multe persoane. Motivele pot diferi de la poziția geografică sau lipsa gazului curent. În acest sens, un cazan pe peleți sau un cazan pe lemne devin cele mai bune soluții pentru tine. Dacă te gândești să achiziționezi un astfel de cazan, iată care sunt principalele avantaje și dezavantaje pentru fiecare dintre ele.
Avantaje cazan pe lemne
Consum
Centrală termică pe lemne sau cazanul pe lemne sunt alternative foarte avantajoase din punct de vedere al consumului și al cheltuielilor în comparație cu clasicele sobe. Atunci când nu ai acces la o sursă de gaze naturale, un cazan pe lemne poate oferi rezultate peste cele oferite de o sobă în condiții de siguranță mai mari.
Eficiență
Cantitatea de lemn consumată de un cazan pe lemne este considerabil mai mică, iar eficiența este mai crescută. Vei putea să încălzești toată locuința printr-un sistem de calorifere, într-un mod mai curat și mai economic pentru buzunarul tău.
Confort
Un alt avantaj pentru o centrală termică pe lemne sau un cazan pe lemne este confortul oferit în locuința ta. Se va elimina rutina da îngrijire a sobelor sau a transportului de lemne, a mizeriei care apare în urma manevrării lemnului, dar și a stresului provocat de grija menținerii nivelului de căldură din locuință.
Dezavantaje cazan pe lemne
Cheltuieli suplimentare
Cazanul pe lemne are nevoie de anumite investiții adiționale dacă îți dorești cu adevărat să ai parte de un confort 100%. Prin aceste investiții se numără locul special dedicat cazanului unde acesta va fi amplasat. Nu vei putea pur și simplu să îl prinzi în peretele locuinței și atât. Acesta va avea nevoie și de o metodă prin care să poată elimina dioxidul de carbon, deci îți va trebui un coș pentru fumul produs de flăcările din cazan.
Nevoia de echipament suplimentar
La aceste investiții se mai adaugă și faptul că este posibil să fie nevoie să cumperi și un boiler sau să găsești o metodă prin care nu va trebui să pornești focul în mijlocul anotimpului cald pentru a te putea bucura de un duș cald. Cel mai probabil va trebui să instalezi și un boiler pentru această situație.
Avantaje cazan pe peleți
Confort crescut
Principalul avantaj la un cazan pe peleți este confortul. Dacă lemnele ar mai putea crea un anumit deranj, peleții ridică zero pretenții în ceea ce privește modul în care aceștia trebuie depozitați, manevrați și folosiți. Nu trebuie să îi ferești de locuri deschise, nu îți vor face mizerie prin locuință și nu va fi nevoie să îți faci o rezervă separată de crenguțe uscate pentru a le putea aprinde.
Efort zero
Dacă arunci o privire și la noile tehnologii de cazane pe peleți, vei putea observa că acestea au suficientă putere pentru a menține apa caldă, aprinderea se face automat, tot ceea ce trebuie să faci este să iei peleții și să îi pui înăuntru.
Aspect modern
Tehnologia a pus amprente foarte mari pe aceste centrale termice pe peleți, iar acum le poți găsi și cu aspecte foarte frumoase și moderne. Unele chiar arată ca un șemineu de cabană din filmele americane. Sunt perfecte pentru a crea o atmosfera relaxantă și pot fi chiar comandate folosind butoanele de pe o telecomandă folosită de la distanță.
Materiale de calitate
Calitatea tehnologiei se vede în fiecare componentă. Atât cazanele și centralele pe peleți, dar și peleții au la bază materiale excelente și durabile care dacă sunt utilizate corespunzător, îți pot satisface nevoia de căldură pentru foarte mulți ani. Peleții vin mereu ambalați în saci de plastic.
Un alt avantaj al peleților este eficiența. Fiind compuși 100% din material uscat, aceștia generează mai puțin fum, în timp ce căldura este mai mare și obținută mai rapid.
Dezavantaje cazan pe peleți
Prețul crescut
Folosind peleți, confortul crește, eficiența este crescută, chiar și aspectul unui astfel de cazan modern crește sentimentul de modernism din locuința ta. Cu toate acestea, când vine vorba de peleți, prețul crește și el. În clasamentul prețurilor, peleții sunt pe primul loc fiind cea mai scumpă materie primă de acest gen, cel mai ieftin fiind gazul.
Nevoia de întreținere
Tubulatura de evacuare a șemineului trebuie curățată o dată pe lună. În perioadele friguroase în care cazanul este alimentat zilnic, trebuie și curățat zilnic.
Concluzie
La sfârșitul listei, cazanul pe peleți este cel care merită o investiție. Da, prețurile ar putea crește, dar satisfacția este pe măsură. Confortul crește, nu mai trebuie să îți faci griji pentru mizeria provocată de lemne. Poți organiza foarte bine un spațiu de depozitare mic pentru peleți, iar locuința ta va primi un plus de stil.