Timpurile se schimbă, iar comunitatea cazanecentrale.ro merită ca de fiecare dată tot ce este mai bun în materie de produse, sisteme de termoficare și recomandări din partea echipei noastre. Știm că sunt mulți dintre voi care așteptau acest articol despre un top al celor mai bune centrale termice pe lemne din 2023, iar astăzi avem și rezultatul. Cele mai bune branduri pentru acest sector de produse, cele mai eficiente sisteme și cele mai bune centrale termice pe lemne raport calitate-preț din magazinul nostru sunt acum aici!

Clasificarea centralelor termice pe lemne

Producătorii de top din toată lumea oferă zeci de variante de centrale termice pe lemne la diferite prețuri, dar înainte de a vorbi despre aceștia și despre produsele lor, trebuie să ne facem datoria de experți clarificând câteva dintre cele mai importante aspecte despre aceste centrale pe lemne. În primul rând, ele pot funcționa cu mai multe categorii de combustibili, doar cu lemn, dar ar putea avea în echipare și tehnologii care le cresc eficiența. Este posibil să găsești mai multe denumiri ale acestor centrale termice pe lemne atunci când le cauți prin magazine:

 • Centrale termice pe lemne și cărbuni
 • Centrale termice pe lemne și peleți

Unele dintre ele sunt destul de sugestive și ne spun că respectiva centrală poate funcționa atât cu lemne, dar și cu peleți sau cărbuni. Dar ce înseamnă gazeificare?

Centrala termică pe lemne cu gazeificare

Tehnologia de gazeificare a crescut extrem de mult eficiența acestor centrale termice pe lemne deoarece peste 50% din energia stocată în lemn era eliminată prin gazele și fumul evacuate de centralele obișnuite. Toată această energie ar putea fi folosită pentru încălzirea agentului termic, ceea ce s-a și întâmplat după implementarea tehnologiei de gazeificare. Iată care sunt cele mai importante procese care au loc în timpul gazeificării:

 • Lemnul este ars la o temperatură de peste 450 de grade Celsius
 • Gazele emanate împreună cu aerul sunt arse la temperaturi de peste 550 de grade Celsius
 • Agentul termic este încălzit folosind căldura generată
 • Coșul centralei elimină gazele arse la o temperatură de peste 150 de grade Celsius

Astfel, energia lemnului este folosită integral, nimic nu se pierde, costurile de încălzire scad, confortul crește, iar amortizarea investiției se face mai repede. Modul corect de utilizare a centralei este încărcarea completă a camerei de ardere, curățarea cenușei, urmată din nou de o încărcare cu lemn dacă acest lucru este necesar. O centrală termică pe lemne funcționează mult mai bine când combustibilul este calitativ și când curățarea este făcută mereu la timp.

Cele mai bune centrale termice pe lemne utilizează și un puffer adițional al cărui scop este să acumuleze căldura generată de centrala termică pe lemne. Fiind depozitată în puffer, căldura poate fi folosită de sistem pentru a genera agent termic de câte ori este nevoie. Astfel, crește durata de utilizare, confortul, apa caldă menajeră ajunge mai repede la consumatori.

Centrale pe lemne Arca

Am identificat care sunt cei mai buni producători de centrale termice pe lemne, știm care sunt produsele și vom argumenta fiecare alegere cu ajutorul specificațiilor tehnice, dar și al tehnologiilor pe care acești producători le-au implementat centralelor termice. Primul producător este Arca, iar brandul despre care discutăm în ceea ce privește gama de centrale a acestuia este Arca Aspiro.

Arca este unul dintre cei mai riguroși producători de centrale termice care a reușit să primească aprobări și toate omologările din partea Statelor Unite. Un producător precum ARCA, ce reușește să satisfacă rigurozitățile celor mai stricți producători din lume nu sunt pentru oricine, mai ales când vine vorba despre centralele pe lemne. Acesta este și motivul pentru care nu vedem o creștere a popularității în rândul gamelor de produse ARCA, deoarece ele sunt achiziționate în majoritatea cazurilor de oameni care chiar se pricep.

Acest lucru trebuie să se schimbe, iar echipa cazanecentrale dorește să aducă mai aproape de clienții săi acest brand. Gama de centrale pe lemne ARCA, împreună cu Arca Aspiro reprezintă una dintre cele mai recomandate centrale termice pe lemne la momentul actual.

Transport Gratuit
Transport Gratuit
Transport Gratuit

Cazan Gazeificare ARCA ASPIRO 70 RI

Arca Aspiro este una dintre acele centrale care funcționează cu ajutorul principiului gazeificării despre care discutam la începutul acestui ghid. Lemnul va fi supus unei combustii complete, emisiile de fum sunt minimizate, iar eficiența de care dă dovadă o astfel de centrală nu poate fi contestată de niciun alt produs de pe piață. 

 • Arca Aspiro este o centrală cu foarte multe automatizări, capabilă să funcționeze singură fără intervenții din exterior. Este echipată cu sisteme suficient de inteligente încât să poată opri sau porni flacăra după nevoia de temperatură reglată pe termostat, dar poate porni automat și ventilatorul de aspirație cu aprindere instantanee a flăcării.
 • Randamentul Arca Aspiro este de 90%
 • Alimentarea cu lemn se poate face chiar și o dată sau de maxim 2 ori pe zi
 • Centrala pe lemne Arca Aspiro este automatizată digital
 • Focarul este din oțel inoxidabil, iar peretele acestuia are o grosime de 5mm

Pentru a efectua o aprindere corectă, rapidă și eficientă, utilizatorul trebuie să urmeze câțiva pași simpli. Iată ce trebuie să faci pentru o aprindere corectă a centralei termice pe lemne de la Arca, pași care s-ar putea aplica și pentru alte centrale din aceeași gamă:

 1. Alimentează centrala cu lemne și lasă deschisă ușa magaziei, având ventilatorul pornit
 2. Ușa inferioară a camerei de ardere trebuie să rămână închisă
 3. Centrala va rula 10 minute cu această configurație până la aprinderea cărbunilor
 4. Se închide ușa magaziei de lemne
 5. Se verifică prin vizorul special dacă flacăra răsturnată arde corect.

Atmos – Cazan cu gazeificare pe combustibil solid LEMN + CĂRBUNE

Atmos C40S de 40 KW, din oțel pe combustibil solid este disponibilă la un preț mult mai mic, iar pentru un utilizator care nu are nevoie de o centrală atât de avansată și tehnologii ultramoderne, Atmos C40S este o alegere excelentă pentru gospodăriile mici și medii. Materialele sunt foarte calitative, iar centrala oferă utilizatorului o serie lungă de beneficii și avantaje:

 • Centrala termică pe lemne Atmos C40S cu gazeificare oferă posibilitatea utilizării cărbunelui ca și combustibil primar, iar lemnul poate fi combustibilul de înlocuire
 • Atmos C40S este echipată cu un rezervor mare de combustibil pentru a putea susține sesiuni de ardere de lungă durată. Mulți dintre clienții noștri alege aceste centrale termice pe lemne cu rezervoare mari pentru că oferă un grad de confort mai mare, alimentarea fiind necesară mai rar.
 • Randamentul centralei este dat de sistemul de preîncălzire a aerului. 
 • Atmos C40S are ventilator de tiraj, ceea ce înseamnă că sistemul nu elimină fum
 • Sistem de oprire automat pentru momentele când sistemul epuizează tot combustibilul
 • Cenușa rămasă în urma arderii carbunelui este colectată în fiecare zi. Cenușa rămasă de la arderea lemnului se curăță o dată pe săptămână.

Ferroli FSB Pro N 50 kW

În acest moment, centrala termică pe lemne FSB Pro N are aplicată o reducere de lichidare de stoc, ceea ce aduce prețul unei centrale termice pe lemne sub 10.000 RON. Mai mult decât atât, la achiziția centralei primești și cadou un Regulator de tiraj cazan lemn, dar și un Vas de expansiune multifuncțional Ferroli VFN 50 litri PN10. 

Un spațiu comercial de dimensiuni mici spre medii, o locuință din afara orașului sau chiar suplimentarea alimentării cu agent termic, toate acestea sunt cu ușurință satisfăcute de Ferroi FSB Pro N 50 KW. Datorită prețului, al oțelului de calitate și al tehnologiei folosite, centrala termică pe lemne are trei avantaje foarte importante pe care le oferă utilizatorului, motiv pentru care am ales să îl includem în acest top al celor mai bune centrale termice pe lemne.

 • Fiabilitate – Datorită dimensiunilor mici și a volumului mediu pentru combustibilul solid, centrala termică pe lemne de la Ferroli FSB Pro poate fi montată la sol. Este compatibilă și cu o varietate de tipuri de combustibili solizi, inclusiv deșeuri lemnoase, lemne, brichete sau tocătură lemnoasă.
 • Ustensilele pentru curățarea camerei de ardere, împreună cu termometrul dedicat sunt inclus în pachetul achiziționat din magazinul nostru. 
 • Dacă se respectă regimul de curățare săptămânal, centrala Ferroli are o durată de viață foarte lungă, fiind una dintre cele mai avantajoase centrale termice pe lemn din punct de vedere al costurilor.

Centrale pe lemne clasice

Cele mai bune recomandări ale echipei noastre se regăsesc în topul precedent, dar în categoria de centrale pe lemne clasice poți găsi produse mult mai ieftine, cu specificații tehnice asemănătoare, mai mult decât potrivite pentru toate locuințele de toate dimensiunile, dar și pentru sedii comerciale sau clădiri administrative. Dacă se îndeplinesc toate condițiile în care centrale pe lemne poate fi montată și depozitată în propria cameră administrativă, un cazan pe combustibil solid este cea mai bună decizie pe termen lung. Iată câteva recomandări de centrale termice pe lemne clasice adiționale:

Montajul unei centrale termice

Locul și modul în care va fi montată centrala termică pe lemne sunt lucru de luat în considerare chiar și înainte de achiziționarea uneia dintre produsele recomandate în acest top. O greșeală pe care utilizatorii o fac este să considere că au suficient spațiu, când defapt cei care nu au mai avut o asemenea centrală, pot estima foarte greșit spațiul necesar unui astfel de sistem. În camera administrativă a centralei termice pe lemne trebuie să organizezi și spațiu pentru lemne, prin urmare, trebuie să te pregătești și pentru a te aproviziona corect cu combustibil. Trebuie să ai spațiul necesar pentru a încărca centrala și camera de ardere.

Condițiile acestui spațiu trebuie să fie și ele optime pentru buna funcționare a centralei, trebuie să fie lipsită de umezeală, să nu fie afectată de intemperiile din exterior sau să nu existe obiecte inflamabile în apropiere.

De ce are centrala pe lemne probleme?

Un sfat foarte important din partea echipei cazanecentrale.ro cu privire la prelungirea duratei de viață a centralei termice pe lemne este utilizarea unui combustibil de calitate. Cele mai multe dintre defecțiuni sau regimuri de funcționare deficitare sunt cauzate de utilizarea unui combustibil de calitate slabă. Al doilea factor care determină defecțiunile este modul greșit de curățare sau utilizarea centralei fără a curăța cenușa rămasă din arderile anterioare.

Un alt mod prin care te poți asigura că centrala ta funcționează cât mai bine este să pornești mereu centrala doar când camera de ardere este plină. Nu utiliza o centrală termică pe lemne doar cu încărcare parțială fiindcă crezi probabil că nu ai nevoie de tot agentul termic pentru a încălzi. 

Cum să alegi o centrală termică pe lemne pentru locuința ta

În momentul achiziției vei putea cere informații și de la echipa noastră de specialiști. Cu toate acestea, este mai mult decât indicat să îți faci și propria cercetare cu privire la ce criterii trebuie luate în considerare înainte de achiziționarea unei centrale termice pe lemne. Urmează pașii de mai jos și cu siguranță vei găsi o centrală pe lemne potrivită pentru tine.

Pasul 1 – Centralele termice pe lemne au diferite puteri, prin urmare, trebuie să iei în calcul și dacă locuința ta are izolație termică sau nu.

Pasul 2 – Tot puterea centralei este foarte importantă pentru a satisface necesarul de agent termic în funcție de suprafața acesteia. Stabilește clar ce suprafață are spațiul ce urmează să fie încălzit.

Pasul 3 – Tipul centralei în funcție de timpul de ardere sau autonomie. De menționat faptul că majoritatea centralelor dezvoltă arderi de 2 ore autonomie, dar sunt și modele care au o autonomie de până la 6 ore, cum este exemplul centralei Atmos DC25S.

Pasul 4 – În funcție de bugetul disponibil, utilizatorii pot alege centrale mai tehnologizate, cu sisteme automatizate sau centrale mai simple care își fac treaba, dar care nu dispun de sisteme atât de moderne. Fă o cercetare cu privire la cât de mult poate o centrală să funcționeze fără intervenție din exterior și alege ceea ce ți se potrivește.

Concluzie

Ești pregătit să faci achiziția corectă pentru restul vieții tale? Ia în considerare toate sfaturile din ghidul echipei noastre și cumpără centrala termică pe lemne potrivită pentru casa ta.

Mergi la categoria de centrale termice pe lemne!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: