Instalații recomandate în funcție de tipul de locuință


Cel mai “ușor” mod de a avea confort termic acasă este să stai relaxat și să te bazezi pe încălzirea centralizată. Din păcate, în multe zone ale României, sistemul centralizat de încălzire nu este unul fiabil. Așa cum am povestit într-un articol trecut despre contextul actual al încălzirii în România, mulți locuitori ai țării s-au trezit anul trecut într-o situație foarte neplăcută, nevoiți să reziste fără căldură și fără apă caldă menajeră timp de câteva luni bune. În astfel de situații realizezi că singura opțiune care îți poate oferi confort din plin este sistemul individual de încălzire.

Mai exista, de asemenea, cazul locuitorilor care nu au parte de încălzire suficienta, în ciuda sistemului centralizat funcțional. Acest lucru se întâmplă din cauza infrastructurii învechite, care nu mai face fata cerințelor actuale. Din păcate, fie că ești mulțumit, fie că ești nemulțumit, costul este același și de obicei este semnificativ mai mare în comparație cu preturile pentru sistemele individuale de încălzire.

Al treilea caz este al locuitorilor care nu au acces la un sistem centralizat. Pentru ei cea mai buna optiune este, cu siguranta, un sistem individual de incalzire. Intrebarea e ce instalatie se potriveste locuintei fiecaruia? Am strans toate recomandarille noastre intr-un singur loc ca tie sa iti fie usor sa gasesti solutia potrivita pentru tine, indiferent de situatia in care te afli.

a. Instalația ideală pentru locuințele cu acces la gaz

Gazul este printre cele mai eficiente resurse de utilizat in sistemele de incalzire datorita raportului cost-caldura. Iti recomandam in acest caz instalarea unei centrale termice in condensatie marca. In functie de nevoile tale, poti opta intre Gama Bluehelix Tech E sau Gama Bluehelix Pro E, ale caror centrale au castigat numeroase premii.

La nivel tehnologic, gama Bluehelix Pro E este dovada interesului pentru eficienta si inovatie. Centrala dispune de un schimbator de caldura dublu din inox cu autocuratare (brevet Ferroli), un arzator modulant din inox si o pompa electronica eficienta cu turatie variabila. Mai mult, beneficiaza de o izolatie speciala si un armotizor de zgomot, tehnologii care fac din gama Bluehelix o serie de centrale extrem de silentioase, perfecte pentru a contribui la un camin linistit si confortabil.

Daca ai nevoie, in schimb, de o cantitate mai mare de apa calda menajera, atunci iti recomandam centrala Bluehelix K50, proiectata urmarind aceeasi eficienta cu schimbator de caldura din inox, care garanteaza performanta ridicata, ventilator modulant, vase de expansiune si functie antiinghet. De asemenea, centrala beneficiaza de un boiler de 50 de litri complet integrat pentru producerea apei calde menajere in regim de acumulare rapida.

Optiunile sunt practic nelimitate cu gamele de centrale Ferroli Bluehelix, asa ca nu ezita sa te consulti cu specialistii din lantul de distributie Ferroli pentru a gasi centrala ideala pentru toate nevoile tale. 

Acum ca stim ce fel de centrala sa alegem, e randul sa continuam aceasta instalatie cu radiatoarele perfecte pentru acest sistem. Noi iti recomandam caloriferele GR F, produse din otel de calitate superioara si acoperite cu doua straturi de vopsea pentru durabilitate ridicata si protectie. Mai mult, doarece poti opta pentru unul, doua sau trei randuri de panouri convective, poti amplasa radiatoarele GR F aproape oriunde in locuinta ta. De asemenea, structura compacta a acestora si greutatea redusa le fac foarte maleabile si usor de montat.

Astfel, instalatia ta e aproape gata! Tot ce iti mai trebuie acum e un termostat ca sa poti controla direct si usor temperatura din locuinta ta, eficientizand consumul centralei tale. Noi iti recomandam termostatul Ferroli FER 8, pe care il poti monta oriunde in casa deoarece functioneaza pe baza de baterii. Trebuie doar conectat in prealabil la centrala ta de catre un specialist.

Termostatul te poate ajuta sa-ti sporesti confortul termic in momentele cand esti acasa si sa economisesti chiar si 10% daca reduci temperatura cand esti plecat timp de mai multe ore de acasa. Iti recomandam ca atunci cand pleci la serviciu si te intorci seara sa setezi temperatura de ambient la 17-18°C. Daca selectezi o temperatura mai joasa, vei consuma mai mult combustibil ca sa revii la temperatura de confort. Daca totusi pleci pentru mai multe zile, atunci iti sugeram sa setezi temperatura in jurul valorii de 15°C. Nu iti recomandam sa cobori mai mult de 10°C, chiar daca esti plecat pentru mai mult timp, deoarece temperaturile foarte reci iti pot afecta instalatia pe parcursul iernii.

b. Instalația ideală pentru locuințele fără acces la gaz

In cazul in care nu ai acces la gaz si nu iti doresti sa te complici cu niciun tip de combustibil solid sau pur si simplu acest lucru nu ti-ar fi usor, atunci cea mai confortabila solutie pentru tine este, cu siguranta, centrala electrica LEB TS. Totusi, trebuie sa stii, inainte de orice, ca una dintre cele mai costisitoare resurse de incalzire a locuintei este curentul electric. De exemplu, pentru aceeasi suprafata, costul de incalzire cu electricitate este de aproximativ 3,5 ori mai mare decat costul incalzirii cu peleti sau lemn. Desigur, exista o multime de avantaje. Centrala electrica porneste si se opreste automat, poate fi programata cu usurinta, nu lasa reziduuri si, astfel, nu trebuie curatata, are un randament de 99%, poate fi pozitionata oriunde in casa, nu ocupa mult spatiu, iar procesul de instalare nu este foarte costisitor.

Pentru a optimiza consumul instalatiei tale cu centrala electrica, iti recomandam termostatul Ferroli FER 9. Similar termostatului FER 8, daca scazi temperatura de ambianta atunci cand nu e nimeni acasa, poti economisi surprinzator de mult. De asemenea, daca stii ora exacta cand te vei intoarce acasa, poti programa temperatura in avans pentru a avea #confortdinplin chiar din momentul in care intri pe usa. Mai mult, termostatul are trei niveluri de temperatura presetate: confort, economic si protectie de inghet ca tie sa iti fie cat mai usor sa selectezi programul perfect cand vii acasa, cand te duci la munca sau cand pleci in concediu.

Un alt mod de a economisi este prin modificarea contractului de furnizare a curentului electric. Trebuie sa stii inainte de a achizitiona o astfel de centrala ca vei avea nevoie de avizul furnizorului tau de energie pentru a o monta. In acest moment poti renegocia contractul pe baza consumului mai mare de energie si poti opta, spre exemplu, pentru tarife mai mici in timpul noptii.

c. Instalațiile ideale pentru locuințele cu acces la unul sau mai multe tipuri de combustibil

Cea mai utilizata resursa de incalzire de-a lungul istoriei a fost combustibilul solid, iar astazi se folosesc in continuare lemne, carbuni si peleti pentru a produce confort termic in locuinta, doar ca in prezent echipamentele sunt mult mai eficiente. Cazanele din fonta de la Ferroli, spre exemplu, au fost imbunatatite din punct de vedere al transferului termic, iar autonomia lor a crescut semnificativ prin adaugarea arzatoarelor cu peleti pentru ca tie sa iti fie cat mai usor sa iti incalzesti locuinta cu minimum de efort. Un astfel de echipament pe care noi ti-l recomandam este cazanul din fonta SFL in combinatie cu arzatorul de peleti SUN P7 sau SUN P12. Cazanul functioneaza pe baza de carbune sau lemn, iar arzatorul ii ofera beneficiul de functionare pe baza de peleti. Astfel, acest sistem iti permite o multime de optiuni, dar si posibilitatea de a alterna intre diferitele tipuri de combustibili, in functie de usurinta procurarii fiecaruia. Mai mult, datorita camerei de ardere complet imersate a cazanului, acesta beneficiaza de un sistem de ardere silentios si ecologic prin reducerea emisiilor de monoxid de carbon.

Daca iti doresti un echipament pe combustibil solid pe care sa il poti monta direct in locuinta si la care poti avea oricand acces cu usurinta, atunci noi iti recomandam termosemineul Mirano PELLET. Acesta functioneaza asemenea unei centrale, in sensul ca poate fi conectat la un sistem de radiatoare pentru a incalzi intreaga locuinta, diferenta fiind ca in camera unde este montat termosemineul are si un rol estetic, similar cu semineele vechi, al caror foc intretinea deseori sesiuni intregi de povesti si mese in familie. Mirano PELLET functioneaza pe baza de peleti si este un echipament automatizat si complet echipat cu un control al arderii optimizat printr-un algoritm de modulare. Asta inseamna ca termosemineul dozeaza automat cantitatea de peleti cand se apropie de nivelul de confort dorit. Daca familia ta necesita o cantitate mai mare de apa calda menajera, atunci poti conecta cu usurinta termosemineul de un boiler separat, iar pentru a controla temperatura poti alege unul din termostatele de ambient mentionate mai sus.

Optiunile nu se termina aici. O solutie eficienta, ieftina si complet nepoluanta pentru a-ti incalzi locuinta si pentru a prepara apa calda menajera este energia solara. Cu ajutorul echipamentului potrivit, poti capta si stoca aceasta energie a viitorului pentru a-ti acoperi o buna parte din nevoile tale si ale familiei. Din portofoliul Ferroli iti recomandam pachetul solar ECOTUBE NEW 20, care include 3 astfel de panouri solare cu tuburi vidate tip heatpipe. Stratul din interiorul acestor tuburi transforma energia solara captata in energie termica, iar apoi transfera caldura prin intermediul unor aripioare. Lichidul din interiorul tevilor se transforma in vapori si apoi din nou in lichid, creand astfel un transfer de caldura circular si neintrerupt cat timp colectorul primeste lumina naturala.

Pachetul solar include, de asemenea, un puffer tank-in-tank FBT1 800 pentru inmagazinarea agentului termic. Acest echipament are un randament foarte ridicat intr-o instalatie solara datorita suprafetei mari a serpentinelor si poate fi conectat la oricare din sursele de caldura mentionate mai sus.

Tot in aceleasi pachet sunt incluse urmatoarele: regulatorul electronic pentru sisteme solare ECOTRONIC PRO, grupul de pompare IDRO 12S EASY, un vas de expansiune VEF 80, robinet si kit aerisitor automat, 50 KG de antigel si un kit amestec termostatic – tot ce ai nevoie pentru o instalatie solara eficienta.

Daca te sperie putin investitia initiala intr-un astfel de sistem, extrem de performant, dar costisitor la inceput, sa stii ca acesta poate fi achizionat prin intermediul programului CASA VERDE oferit de Administratia Fondului pentru Mediu. Acest program de finantare vizeaza instalarea sistemelor bazate pe energie regenerabila, inclusiv pentru inlocuirea sau completarea unui sistem de incalzire deja existent.

Trebuie sa stii, inainte de toate, ca sistemul solar este ideal pentru a reduce costurile la incalzire, economia ajungand pana la 30% in sezonul de incalzire. Noi iti recomandam folosirea sistemului solar impreuna cu centrala electrica LEB TS, in acest fel te poti bucura de toate avantajele oferite de energia solara, atat in sezonul rece, cat si in sezonul cald. Mai multe detalii despre centrala electrica poti citi in sectiunea anterioara – b. Instalatiile ideale pentru locuintele fara acces la gaz.

Așadar, exista o multitudine de solutii de incalzire pentru fiecare tip de locuinta, indiferent daca ai acces la gaz, curent electric sau combustibili solizi. Pentru prima varianta recomandam o instalatie compusa din centrala termica in condensatie, radiatoare din otel si termostat de ambiet. Pentru cei care se bazeaza pe curent electric sugeram o centrala electrica, radiatoare din aluminiu si un termostat pentru optimizarea consumului. Pentru locuintele cu acces la combustibil solizi recomandam cazanul din fonta cu arzator pe peleti sau un termosemineu care poate fi conectat cu usurinta la un sistem intreg de radiatoare. Desigur, energia solara este si ea o optiune excelenta, ieftina si deloc poluanta, care iti va ridica nivelul de autonomie al instalatiei tale.

Sursă: Noutăți Ferolli

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: