Pompa de căldură aer-apă este un echipament ce este responsabil de extragerea agentului termic sau căldurii din aerul exterior și o va ceda instalației din interiorul locuinței. Astfel, instalația poate folosi această căldură pentru a încălzi termic în conformitate cu cerințele. Mai mult decât atât, pompa de căldură aer-apă este capabilă și să încălzească pe timp de iarnă, dar și să răcească pe timp de vară.

Cum funcționează o pompă de căldură?

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează o pompă de căldură, putem să ne uităm la principiul de funcționare al unui frigider. Comprimă sau destinde agentul frigorific (freon). Diferența dintre un frigider și pompa de căldură, așa cum am precizat și în paragraful anterior, este că pompa de căldură este capabilă să schimbe temperatura la ambii poli.

La baza unei pompe de căldură se află un sistem compus dintr-un compresor, un ventil de laminare sau expansiune, un vaporizator și un condensator. Vaporizatorul și Condensatorul se comportă foarte similar cu două schimbătoare de căldură. Aerul este tras din exterior cu ajutorul unui ventilator. Acest aer este apoi trecut prin vaporizatorul plin cu agent frigorific. Acesta va trece din stare lichidă în stare gazoasă și astfel poate prelua căldura din aer.

Vaporii agentului frigorific intră în compresor unde presiunea va crește, iar temperatura crescută va fi cedată apei din instalația locuinței. Aceasta va trece prin condensator, iar încălzirea locuinței este făcută datorită faptului că acesta acționează ca un schimbător de căldură.

Freonul din instalația pompei de căldură trece pe rând din starea de vapori când preia căldura de la aerul exterior în starea lichidă, moment în care cedează căldura agentului termic din instalația interioară a casei dumneavoastră.

Ce resurse sunt consumate în acest proces?

Ca orice altă instalație și ca orice alt dispozitiv care trebuie să mențină o temperatură echilibrată indiferent de sezon, are și un consum. Pentru a putea îndeplini toate funcțiile descrise anterior, pompa de căldură aer-apă, are nevoie de energie electrică. Deși acest lucru este valabil pentru toate pompele de căldură, coeficientul de performanță este totuși diferit. Prescurtat și COP, această valoare este calculată ca un raport dintre puterea termică a pompei în wati și puterea electrică consumată tot în wati.

Cu cât aerul exterior are o temperatură mai ridicată, iar cerințele din interior sunt de temperaturi mai mici, COP-ul va fi mai bun. Este evident faptul că pompa de căldură are nevoie de mai puține resurse și poate îndeplini cerințele sistemului mult mai repede. Eficiența va crește. Este important să alegem și pompele corecte pentru locuințele noastre. COP-ul poate fi calculat corect, dar interpretat greșit atunci când pompa de căldură are o putere prea mică pentru locuința unde este montată.

-5%
Transport Gratuit
Transport Gratuit
Transport Gratuit

Cum ne alegem pompa de căldură potrivită?

În primul rând, trebuie să alegem o pompă de căldură care ne asigură confortul termic, este rezistentă pe termen lung și care oferind un confort cât mai mare, generează costuri cât mai mici. Înainte de achiziția unei astfel de centrale, utilizatorul trebuie să știe suprafața locuinței sau spațiului ce urmează a fi încălzit sau răcit cu ajutorul pompei de căldură. Alte criterii sunt gradul și chiar calitatea izolației locuinței, locul unde se montează unitatea exterioară, racordul sau bransamentul electric sau necesarul de apă caldă menajeră.

Dar pentru mai multe detalii sau dacă doriți o ofertă atât pentru sistemele de încălzire interioare fie că vorbim de încălzire prin pardoseală, fie că discutăm de radiatoare dimensionate pentru regimuri de temperaturi joase, sau de ce nu chiar ventiloconvectoare, sisteme însoțite bineînțeles de pompe de căldură, ne puteți contacta la numerele de telefon sau adresa de mail de pe site sau pe formularul cerere ofertă.

Concluzie

Pompele de căldură aer-apă sunt o tehnologie revoluționară care a devenit ușor, ușor accesibilă tuturor. În funcție de nevoile pe care le ai, echipa noastră este disponibilă pentru a te ajuta să găsești sistemul potrivit. Fii eficient!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: