A venit timpul să răspundem la cea mai bună întrebare din 2022 și anume, care este cea mai bună centrală termică din acest an? Așa cum ne așteptam, răspunsul este mult mai complicat decât pare, iar portofoliul nostru de clienți este cel mai în măsură să susțină această afirmație. Cea mai bună centrală termică pe gaz sau orice alt tip de centrală este cea care ți se potrivește.

Așa că, pentru a putea răspunde cât mai bine la această întrebare, dar și pentru ca tu să poți știi care este centrala pe care trebuie să o cumperi anul acesta, iată care sunt cele mai importante criterii pe care să le iei în considerare atunci când cumperi o centrală. La sfârșit, ar trebui să îți dai seama ce anume trebuie să cumperi.

Centrala termică pe gaz

Nu îți vom spune din nou detaliile clasice despre centrala termică pe gaz și de ce ar trebui să te gândești la această soluție pentru locuințele mici și medii. Deja avem articole care te pot ajuta în acest sens. Pe noi ne interesează să vedem care este cea mai bună centrală din 2022, iar pentru asta, trebuie să ne uităm atent la motivele pentru care centrala termică pe gaz este atât de populară în România și de ce ar putea fi chiar răspunsul la întrebarea noastră. 

Faptul că este cea mai folosită soluție de încălzire din România și pentru că există o piață foarte mare pentru aceste produse o fac un pretendent foarte bun la topul centralelor. Există concurență, sunt destui producători și deja specialiștii chiar știu ce trebuie să îți recomande. Ceea ce vom face noi este să răspundem la întrebări punctuale legate de costuri, probleme ale centralelor și cum se comportă acestea pe o perioadă mai lungă. 

Preț montaj centrală termică și calorifere

Vei fi impresionat să afli că până și când începi un proiect relativ mic precum montarea unui sistem de încălzire cu centrala termică Ariston de exemplu. Condițiile sunt aceleași pentru orice producător. Chiar dacă ai o centrală termică Viessmann sau o centrală termică Motan, procesul este 99% același. În primul rând, un preț montaj centrală termică nu este același cu prețul montării întregului sistem de țevi și calorifere. Pentru estimarea unui astfel de cost, vei avea nevoie de o schemă montaj centrală termică în condensație.

Dacă montezi doar centrala pe un sistem deja existent, prețurile încep de la 700 lei fiind cel mai ieftin și pot ajunge și la 1500 lei în funcție de centrală și schema montaj centrală termică în condensație. Lucrurile se complică atunci când ai deja probleme centrală termică apă caldă sau o defecțiune care necesită reparație obligatorie. Acest lucru va suplimenta costurile.

Preț montaj centrală termică + țevi + calorifer poate să difere în funcție de foarte mulți factori. Tipul de centrală, suprafața locuinței, numărul de calorifere, numărul de camere din locuință, etc. De exemplu, prețurile pentru montajul caloriferelor pot fi între 200-250 lei/calorifer. În principiu, ar trebui să te pregătești să plătești aproximativ 1000-1200 lei per cameră echipată cu sistem de încălzire.

Având în vedere că un astfel de sistem de încălzire poate fi întreținut chiar și 20 de ani, prețul nu este deloc unul mare. Costurile administrative nu se opresc aici, deoarece în regim periodic, va trebui să calculezi și un preț revizie centrală termică pentru a te asigura că sistemul funcționează în parametri normali. De notat faptul că orice zgomot centrală termică Motan trebuie imediat să te pună în gardă pentru programarea unei acțiuni de revizie centrală termică.

Acum că știi prețul și că cel mai probabil, pentru un apartament vei achiziționa o centrală termică în condensație pe gaz, care este cea mai bună dintre ele?

Revizie centrală murală obligatorie – Revizie centrală termică

Cât de “obligat” ești să faci o revizie periodică pentru centrală termică? Păi, cam cât de mult spune legea, adică foarte obligat. O revizie centrală termică trebuie făcută la termen pentru că în cazul unui incident, daunele vor fi suportate de tine dacă revizia sistemului nu a fost făcută la timp.

Verificarea tehnică periodică și revizia centralei sunt două lucruri diferite. Una este menită să verifice dacă centrala termică funcționează în parametrii normali, iar a doua are scopul de a verifica starea și calitatea țevilor, a caloriferelor, termostatelor. Ambele pot fi făcute numai de către o echipă autorizată ANRE și ISCIR. Ești obligat atât moral cât și legal să verifici periodic sistemul de încălzire pentru a preveni probleme, pentru a nu avaria centrala, pentru a nu forța sistemul să funcționeze cu o componentă stricată sau pentru a preveni scurgeri de gaze.

Ce presupune o revizie centrală termică obligatorie?

Revizia la centrală presupune verificarea și testarea de către un specialist certificat, a tuturor sistemelor unei centrale termice. Chiar dacă vorbim despre o revizie centrală Ariston sau o revizie centrală Viessmann, revizia la centrală se face conform unor standarde și nu trebuie să ne abatem de la aceasta. Iată care sunt câteva dintre procesele de funcționare care sunt verificate într-o revizie centrală termică:

 • Revizie centrală termică a arzătoarelor și garniturilor
 • O revizie centrală asupra instalației de gaze
 • Se vor verifica toți senzorii și componentele responsabile cu măsurare, reglaj sau control
 • O revizie centrală termică presupune verificarea rezistenței la presiune
 • Se va face și un test pentru confirmarea etanșietății la presiune, în special pentru instalația de gaz.

Cel mai bun preț revizie centrală termică

În funcție de firma specializată pe care o vei contacta pentru a-ți face revizia la centrală, prețurile pot să difere, dar în majoritatea cazurilor, costurile nu sunt deloc mari. O revizie centrală termică Viessmann de exemplu, la sfârșitul anului 2021, ar fi putut să ajungă la maxim 300 RON. Ceea ce este un preț pentru revizie centrală termică decent.

Luând în calcul creșterile costurilor din ultima perioadă, am putea estima că prețul maxim pentru o revizie centrală Ariston sau o centrală de la oricare alt producător, poate fi mai scumpă cu aproximativ 20% decât în 2021.

Cum se montează corect o centrală termică?

Probabil ai mai întâlnit centrala termică sub denumirea de centrală murală, ceea ce înseamnă că aceasta se montează pe perete. Primul lucru pe care trebuie să îl știi despre montajul unei centrale termice este că pentru a evita orice tipuri de probleme la centrala termică, montajul trebuie efectuat de o firmă specializată. În prezent sigur există și legi care îți interzic să pui singur în funcțiune o astfel de centrală.

Chiar dacă vorbim despre cea mai ieftină centrală termică pe gaz sau cea mai scumpă centrală inteligentă, montajul se face în urma obținerii unor avize pentru schema montaj centrală termică în condensație, dar și sub acceptul unui specialist care verifică în special alimentarea cu gaze naturale. Dacă firma care montează centrala nu realizează acest proces folosind schema montaj centrală termică în condensație, încrederea în echipa de montaj scade. În același timp, acest personal calificat trebuie să fie și autorizat ISCIR.

Proiectul de gaz și proiectul instalației de încălzire sunt cele mai importante documente ale sistemului tău de încălzire. Pentru montaj vei avea nevoie de tot felul de piese, țevi, filtre centrală termică, iar prima pornire trebuie obligatoriu făcută numai de către personalul tehnic specializat și autorizat.

Se montează centrala termică în baie?

Un lucru important de știut despre locația montajului unei centrale este că indiferent de unde îți dorești să montezi centrala termică, locația respectivă trebuie să îndeplinească toate criteriile de montaj. Un dezavantaj al băilor este că sunt camere cu foarte multă umezeală, iar în timp, acest lucru ar putea dăuna sistemului de țevi sau chiar electronică al centralelor. Cu toate acestea, se montează centrala termică în baie atâta timp cât aceasta poate funcționa în parametri optimi și este departe de orice pericol care ar împiedica un astfel de regim de funcționare.

Unde se montează termostatul la centrala termică?

Principul care trebuie luat în considerare atunci când montezi termostatul este că temperatura din locuința ta trebuie să fie în echilibru. Dacă ai o locuință cu mai multe camere, amplasează termostatul într-o cameră care să fie etalon pentru restul. Petreci mult timp în living? Atunci, acolo vrei să ai o temperatură confortabilă, deci va trebui să pui termostatul în living. Dar și în living există locuri unde nu trebuie să montezi termostatul. Iată unde nu ar trebui să montezi termostatul:

 • În baie
 • În bucătărie
 • La sol
 • Prea aproape de tavan
 • Pe hol
 • Foarte aproape de uși
 • Foarte aproape de ferestre
 • Foarte aproape de alte electrocasnice

Termostatul trebuie amplasat la o înălțime medie de 1,5 metri, pe perete, într-o zonă circulată atât de aer, opus peretelui unde este montat caloriferul. Dacă nu vei monta corect termostatul, centrala va funcționa incorect și nu vei înțelege de ce se oprește centrala termică în momentul în care tu îngheți de frig sau de ce face zgomot centrala termică după ce timp de câțiva ani a funcționat greșit, la capacitate maximă sau prin suprasolicitare.

Acestea ar trebui să fie regulile de urmat pentru ca sistemul tău de încălzire să aibă aibă o durată de viață cât mai lungă și să îți ofere un confort crescut în fiecare zi. 

Acum că am stabilit aceste detalii, iată care sunt centralele pe care noi le considerăm ca fiind cele mai bune în prezent. Alegerile au fost făcute pe baza clienților noștri care au cumpărat în mod special una dintre centralele de mai jos în ultimul an:

Care este cea mai bună centrală termică în 2022?

Centrala termică pe care am decis să o recomandăm este Ariston Alteas One+, un produs care are toate șansele să fie cel mai bun din gama sa în anul 2022. De ce spunem că aceasta este cea mai bună centrală termică pentru categoria ei? Pentru că la un preț mediu, de doar 4950 lei, primești o centrală termică de 24 kW, de mici dimensiuni, cu un design modern, futurist care se potrivește în orice loc/locuință, cu sticlă neagră pe partea frontală și care se integrează foarte bine în orice locuință. De asemenea, va crește aparența tehnologică a locuinței tale fiind cea mai buna centrală termică pentru categoria ei.

O altă variantă demnă de recomandat ar putea fi și Viessmann Vitodens 100.

Dar ceea ce este și mai atractiv este că la un preț mic, primești o centrală echipată aproape similar cu centrale mult mai scumpe din categorii de preț mai mari. Ariston Cares S 24 are schimbător de căldură din oțel-inox, pompă de căldură complet modulantă care ajută enorm la reducerea costurilor, protocol de comunicații BusBridgeNet și Manometru pe partea frontală a centralei.

Aceasta poate fi compatibilă și cu GPL dacă beneficiarul alege să achiziționeze kitul opțional. Centrala re doar 25 de kg, se montează mural, are tiraj forțat și chiar și funcție anti-îngheț.

Concluzie

Cea mai bună centrală termică din 2022 poate să fie brusc una dintre cele mai slabe centrale dacă nu este întreținută și dacă nu este folosită așa cum trebuie. De cele mai multe ori, filtrele, termostatul și modul de folosire contează mai mult decât producător sau centrală. Alege cu grijă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: