Fiind comercianți de centrale termice și componente pentru sisteme de termoficare, echipa cazanecentrale.ro are toată experiența necesară pentru a oferi sfaturi referitoare la un consum de gaz optim. Dacă în sezonul de iarnă și mai ales într-o perioadă în care prețurile au explodat, îți este teamă de un consum de gaz la centrală termică foarte mare, avem pentru tine câteva sfaturi care te vor ajuta să reduci cât de mult costurile. 

Factura ta la consumul de gaze nu trebuie să fie un motiv pentru ca tu să fii speriat în fiecare lună de iarnă de costuri mult prea mari, să trăiești într-un disconfort termic sau să riști apariția mucegaiului în locuință. Dacă vei face câteva modificări și vei avea grijă la cum folosești sistemul de încălzire, vei avea un consum de gaz decent. Iată ce trebuie să faci:

1. Termostatul este responsabil pentru un consum optim de gaz 

Primul sfat pe care echipa cazanecentrale.ro ți-l oferă este strict legat de modul de funcționare al “creierului” sistemului de încălzire. Mai bine spus, termostatul sau centrul de comandă care dictează centralei termice când este nevoie să pornească încălzirea și când să o oprească. Dacă termostatul de ambianță este influențat de factori interni sau externi, vei avea un consum de gaz cel puțin greșit. De cele mai multe ori, consecințele se traduc printr-un consum de gaz la centrală termică mare, vizibil pe facturile utilizatorilor.

Pentru a evita ca termostatul tău să fie influențat și să primească informații greșite despre temperatura din locuință, nu ar trebui să fie sub nicio formă montat sau amplasat aproape de zone cu diferențe mare de temperatură. Avem și o listă cu locuri din locuință unde un termostat ar putea provoca doar un consum de gaz mai mare decât ar trebui.

  • În apropierea ferestrelor sau ușilor
  • Prea aproape de podea sau de tavan
  • În bucătărie
  • În baie
  • Într-un sertar sau dulap
  • Pe hol în apropierea ușii de la intrare
  • În balcon
  • La îndemâna copiilor

Fiecare dintre aceste locații poate influența la un moment dat temperatura ambientală, iar termostatul va lua decizii greșite și va trimite comenzi centralei care vor provoca doar un consum gaz mai mare nejustificat.

2. Setează temperatura minimă a termostatului la o valoarea mai mică

Am afirmat că trebuie să faci tot posibilul pentru a avea un consum de gaze cât mai optimizat, dar fără să simți diferențe foarte mari de temperatură. Confortul este cel care primează. Cu toate acestea, dacă este posibil și nu vei simți foarte tare o temperatură cu 1-2 sau chiar 3 grade mai mică, factura ta la gaze poate fi chiar și cu 10% mai mică. Un studiu a dovedit că pentru fiecare grad pe care centrala termică trebuie să îl atingă, costurile cresc cu 3%.

Astfel, dacă până acum aveam termostatul setat la 24°C și vei scădea până la 22%, vei economisi aproximativ 6% din factura la gaze.

Consumul de gaze în România - Cum să economisești bani cu un consum optimizat

3. Aerisește locuința inteligent pentru un consum mai mic de gaz

Indiferent de anotimp sau temperatura de afară, o locuință nu poate fi întreținută, locuită sau menține o atmosferă sănătoasă fără aer curat. Aceasta are nevoie să fie aerisită cel puțin o dată pe zi. În sezonul rece, mulți utilizatori de centrale termice care își doresc să aibă un consum de gaz la centrală termică cât mai mic, vor evita să deschidă ferestrele și ușile locuințelor pentru a nu pierde căldură.

Dacă vei aerisi pentru 30 de minute în fiecare zi, căldura pierdută nu va fi substanțială, iar aerul din locuință va fi mereu împrospătat. La celălalt capăt al balanței, gândindu-ne la un consum eficient, cele 30 de minute nu trebuie să se transforme în 60 și nici ferestrele nu trebuie să rămână rabatate pe tot parcursul zilei. Abia acum vorbim despre o pierdere substanțială de căldură care va forța sistemul centralizat să pornească.

4. Sistemele vechi au un consum ridicat de gaz 

Poate că în pragul intrării în noul sezon rece, sau la începutul iernii, să investești într-o centrală nouă nu este cel mai simplu lucru, dar pe termen lung, este una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua. În continuare există locuințe unde sunt folosite centrale termice de tehnologie veche, ce nu au nici măcar echiparea uzuală deja a principiului condensării. Eficiența energetică și capacitatea centralei termice de a funcționa în condensare sunt factori care pot duce la un consum mult mai mic.

Diferența care este resimțită la factura de gaz pentru o centrală termică învechită și o centrala termică în condensare, de tehnologie nouă poate ajunge chiar și la 15-20 de procente. 

5. Organizarea mobilei din apartament influențează consumul de gaz

Obiceiuri întâlnite foarte frecvent în România și de cele mai multe ori la oameni care susțin că au un consum de gaz ridicat sunt cele care țin de utilizarea căldurii generate de sistemul termic în alte scopuri decât cele pentru care aceste sisteme au fost create. 

  • Nu așeza niciodată mobilă foarte aproape de un calorifer. Acesta va bloca circularea aerului cald și va interveni în procesul de încălzire al locuinței, iar acolo unde aerul nu circulă optim, se înregistrează și un consum destul de mare de gaz.
  • Nu acoperi surse de căldură cu draperii sau perdele groase. Îți dorești ca aerul cald să ajungă la tine sau să încălzească non-stop draperiile crescând astfel costurile la consum gaz?
  • Dacă ai un ventilator în tavan, folosește-le pentru a forța aerul cald să coboare spre mijlocul camerei. În acest fel, un termostat de ambient cu control prin internet Salus va repera o temperatură mai mare, mult mai repede, iar confortul va crește deoarece aerul cald rămâne mai mult timp în cameră.

Consumul de gaze în România - Cum să economisești bani cu un consum optimizat

6. Nu mai folosi caloriferul pe post de uscător de rufe

Este o realitate destul de tragică să vedem că în continuare există utilizatori de sisteme de termoficare care se folosesc de calorifere pentru a usca diferite haine, pături, obiecte și alte materiale. Nu este nimic greșit în a folosi un calorifer pentru a usca mult mai repede materiale ude, dar acest lucru cu siguranță va contribui la un consum mult mai mare de gaz. Toată căldura va fi absorbită de hainele sau materialele așezate pe calorifer pentru a evapora apa, iar acesta nu va mai ajunge în mediul ambiental al camerelor. Prin urmare, sistemul va depune eforturi mai mari, și va consuma mai multe gaze naturale.

7. Consum Gaz Centrală Termică – Inflitrații de aer și reparații

Ai fi surprins să afli cât de mult contează ca locuința ta să fie cât mai bine izolată din punct de vedere termic. Iar aici nu vorbim de izolația exterioară pentru care va trebui să plătești o firmă specializată de alpiniști. Vorbim strict de scurgerile de aer care au apărut cu timpul în locuința ta și din pricina cărora, echilibrul termic al locuinței tale este în pericol.

Aici vorbim despre o serie de scurgeri care pot părea neglijabile la prima vedere, dar care calculate pe termen lung, influențează cu procente bune performanța unui sistem de încălzire. Iată câteva exemple:

  • Ușa de la balcon care nu se mai închide etanș
  • Geamuri termopan care necesită reparații ale mânerelor sau sistemelor de închidere
  • Pragurile ușilor principale sau jocuri de balamale care distrug poziția etanșă a unei uși
  • Burlane exterioare pentru diferite aparate de termoficare
  • Burlanul de hotă
  • Găuri de ventilație din grupurile sanitare
  • Căi de acces ale coloanelor de apă din bloc

Toate aceste lăcașuri pe unde frigul își găsește acces în apartamentul tău se transformă în costuri lunare adiționale și în grade de consum gaz crescute. Iar cu cât în locuința ta poți identifica mai multe astfel de scurgeri și infiltrații, cu atât costurile sunt mai mari. 

Concluzie

Factori care pot determina eficiența unui sistem de încălzire sunt foarte mulți. Începând de la calitatea gazelor naturale, nivelul de tehnologizare al termostatului și chiar tipul de centrală termică, toate acestea contează și se simt la costurile facturilor. Alege să ai un consum de gaz cât mai mic!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: