Cum alegi un aparat de aer condiționat: 3 lucruri de care să ții cont

Am intrat deja în sezonul estival, iar căldurile își fac simțită prezența, de aceea un aparat de aer condiționat devine necesar pentru a-ți asigura confortul pe întreg parcursul zilei. Mai ales acum când mulți dintre noi lucrăm de acasă.

Vestea bună este că tehnologia aparatelor de climatizare a evoluat foarte mult, iar modelele noi, cu o clasă superioară de energie, au un consum mai mic. Dar cum alegi un aer condiționat? Există trei lucruri de care este bine să ții cont:

  • nu cumpăra un aparat de aer condiționat prea mare
  • alege un aparat eficient, cu consum mic
  • fii atent la toate dotările lui pentru a alege exact aparatul de care ai nevoie

Dar cum facem asta? Cum știm care este aparatul potrivit pentru noi? Pentru a veni în ajutorul vostru am întocmit mai jos trei întrebări de care să țineți cont înainte de orice:

Care este suprafața pe care trebuie să o răcești?

Primul lucru de care trebuie să ții cont este suprafața spațiului pentru care ai nevoie de un aparat de aer condiționat. Despre câți metri pătrați vorbim? Apoi, dacă pentru încăperile tip open space, alegerea este mai ușoară pentru că trebuie să iei în calcul doar suprafața acestora, în cazul locuințelor cu mai multe camere, este importantă și comunicarea dintre acestea pentru că felul în care sunt amplasate ușile și holurile poate influența modul în care trece aerul răcit.

De asemenea, dimensiunile ferestrelor și ponderea lor pe suprafețele laterale ale construcției pot influența temperatura din interior. Mai mult decât atât, înainte să-ți alegi un aer condiționat pentru casă ține cont și de amplasarea spațiului față de punctele cardinale și față de vecinătăți. Toate aceste detalii contează și o să arătăm în continuare în ce fel.

Ce înseamnă BTU la aer condiționat și cum alegem valoarea potrivită pentru spațiul nostru?

Mai sus am vorbit despre importanța spațiului pentru care avem nevoie de un aparat de aer condiționat. Iar acum a venit vremea să vă arătăm exact de ce trebuie să știi încă de la început răspunsul la această întrebare.

Așadar, suprafața pentru care dorești climatizare îți va indica și care este capacitatea optimă a instalației pentru spațiul în care va fi folosită. Aceasta se măsoară în BTU (British Thermal Unit) – valoarea semnifică numărul de BTU pe care aparatul de aer condiționat îi poate circula într-o oră.

Ca regulă generală, ca să calculezi necesarul de răcire este nevoie de 20 BTU pentru fiecare metru pătrat de suprafață de răcit, dar mai sunt și alte lucruri de luat în calcul, cum spuneam mai sus – mărimea ferestrelor și a ușilor sau tipul de izolație. În general, însă, vorbim despre următoarele valori:

  • 9.000 BTU pentru încăperi cu o suprafață cuprinsă între 10 și 25 metri pătrați
  • 12.000 BTU pentru suprafețe de 15-35 metri pătrați
  • 18.000 BTU pentru suprafețe de 30-50 metri pătrați
  • 24.000 BTU pentru suprafețe de 40-70 metri pătrați

Este important să respectați aceste valori nu doar pentru a avea parte de confortul dorit, ci, mai ales, pentru a vă asigura că aparatul ales nu va fi suprasolicitat și astfel, durata lui de viață diminuată.

Astfel, dacă de exemplu ai o spațiu deschis de 60 de metri pătrați pe care vrei să îl răcești, ai putea alege un aparat aer condiționat Ferroli Diamant S 24000 BTU care poate fi controlat prin wi-fi, are programare orară și se află în clasa energetică A++ la răcire.

Pe de altă parte, așa cum vorbeam mai sus, ține cont și de poziționarea pe care ai ales-o pentru aparatul de aer condiționat. Dacă peretele la care te-ai decis este în plin soare sau camera este la ultimul etaj, se va mări numărul BTU cu 10%. Pe de altă parte, dacă unitatea exterioară este montată în zone cu multă umbră, atunci numărul BTU se va micșora cu 10%. În funcție de această informație poți alege între un aer condiționat 12000 BTU sau un aer condiționat 18000 BTU. Pentru prima categorie vă recomandăm un aer condiționat cu inverter, precum Ferroli Diamant S 12000 BTU care este dotat cu cea mai recentă tehnologie DC Inverter concepută pentru a răci și pentru a încălzi camera mult mai silențios și rapid și care economisește curent cu până la 60% în comparație cu modelele non-inverter. Pentru a doua categorie vă recomandat un alt aparat aer condiționat Ferroli, respectiv Diamant S 18000 BTU.

Care sunt cele mai importante funcții ale unui aer condiționat?

Funcțiile standard ale sistemelor de climatizare sunt de răcire, de încălzire și de ventilație. Pe lângă acestea, însă, aparatele moderne de aer condiționat au și alte opțiuni care îmbunătățesc calitatea aerului, printre acestea:

  • funcția de dezumidificare – umiditatea mare a aerului poate fi cauza mai multor probleme, de la apariția mucegaiului și a igrasiei, la manifestarea unor alergii la acestea, de aceea o astfel de funcție este foarte utilă mai ales pentru încăperile umede, precum uscătoriile
  • funcția de purificare – calitatea aerului pe care îl respiri îți poate influență foarte mult starea de sănătate, iar această funcție te poate ajuta
  • funcția de autocuratare – te va scuti de o bună parte din muncă de întreținere a aparatului de aer condiționat pentru că aparatele care nu au această funcție trebuie curățate o dată la 6 luni, iar filtrele trebuie înlocuite
  • funcțiile de programare – sunt utile atunci când vrei să te asiguri că nu vei uită aparatul de aer condiționat pornit, dar și pentru a-l programa ca să te bucuri de tot confortul atunci când revii acasă

Pentru o astfel de ultimă funcție vă recomandăm: aparat aer condiționat Viessmann Inverter Vitoclima care, cu ajutorul funcţiei SLEEP de ajustare automată a temperaturii aerului în timpul nopţii, îți garantează un somn confortabil.

Descoperă oferta disponibilă pe magazinul nostru online accesând categoria dedicată: Aparate de aer condiționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: