Viessmann nu este un nume nou în industria de fabricare și întreținere a sistemelor de încălzire și centralizare a apei menajere dintr-o locuință. Producătorul are o serie nouă de centrale despre care am amintit pe acest blog, dar nicio centrală nu va putea funcționa la capacitate maximă dacă nu sunt folosite accesoriile de protecție potrivite. 

În acest articol stabilim care sunt cele mai importante aspecte ale unui dedurizator, de ce este el atât de important și ce dedurizator ar trebui să folosești pentru sistemul tău de încălzire.

Ce este procesul de dedurizare și de ce este important?

Când vorbim despre Dedurizare, ne referim la procesul prin care din apa care circulă prin sistemul locuinței dumneavoastră sunt extrase particulele de magneziu și calciu, săruri din pricina cărora apa capătă o duritate. Deci dacă vreodată ai auzit de defecțiuni provocate de depunerile din interiorul instalațiilor aparatelor electrocasnice, au fost rezultate din lipsa unui dedurizator.

Ce echipamente se pot defecta? Centrale, boilere, mașini de spălat și alte electrocasnice care folosesc apa pentru a funcționa. Aici putem vorbi și despre fierul de călcat, aspiratoare cu aburi sau alte echipamente de mici dimensiuni.

Dacă vreodată ai fost nevoit să schimbi anumite componente din boilere sau centrale, anozi sau alte piese unde s-au depus atât de multe particule încât randamentul echipamentului este mult mai mic și se riscă defectarea permanentă a dispozitivului.

Ce face un dedurizator? O stație dedurizare Viessmann Aquahome se asigură că toată apa din sistem trece prin mai multe rășini cu proprietăți de schimb ionic. Ce fac aceste rășini? Fac un schimb dintre ionii de sodiu cu care sunt încărcate și ionii de magneziu sau calciu din apă. Cu cât apa este mai dură, cu atât conținutul de ioni de sodiu scade. 

Stație dedurizare Aquahome Viessmann – Montaj

Principiile de bază le-am stabilit. Acum să vedem împreună de ce stația de dedurizare de la Viessmann este unde dintre cele mai recomandate stații din magazinul nostru. Înainte de orice, trebuie menționat faptul că aceste stații de dedurizare sunt folosite în gospodăriile care funcționează cu hidrofoare. Apele dure provin din fântâni, izvoare sau râuri. Pentru sistemele de circulație a apei din apartamente există filtre speciale.

Stația de dedurizare Aquahome trebuie montată cât mai aproape de hidrofor, dar și cât mai aproape de o țeavă de scurgere. Masa cationică necesită o spălare pentru a se putea face regenerarea. Acea apă va folosită al spălare și regenerare va trebui eliminată. Pe parte electrică, Aquahome are nevoie de o priză cu împământare unde montarea transformatorului de 24 de volti este obligatorie.

Recomandarea echipei CazaneCentrale este ca acest prim montaj să fie executat cu ajutorul unei echipe de specialiști și profesioniști în domeniu.

Filtrarea apei cu ajutorul Aquahome

Dacă tot este responsabil pentru filtrarea apei, Viessmann a reușit să îl fabrice suficient de performant încât să poată extrage și ionii bivalenți de fier. Acest lucru este posibil numai până la o limită a concentrației de 07 miligrame de fier pentru fiecare litru de apă filtrat de către dedurizator.

Deși este capabil să filtreze fierul într-o oarecare măsură, Aquahome nu va putea schimba mirosul sau gustul apei. În cazul în care instalația dumneavoastră este sub 2 bari sau depășește limita maximă de 8 bari, instalația va avea nevoie de un dispozitiv pentru ridicarea sau reducerea presiunii.

Controler electronic pentru setarea sistemului

Controlerul electronic al Aquahome este responsabil pentru majoritatea setărilor importante ale dedurizatorului. Dela controlul funcțiilor de regenerare și până la modurile de filtrare personalizate în funcție de consum. Dacă este omisă realimentarea cu sare sau consumul de apă este crescut, pornirea sistemului de regenerare poate fi făcut și manual.

Consum redus de sare – Este o opțiune ce poate fi setată cu ajutorul controlerului electronice. Aquahome va porni un sistem de funcționare în care regenerările sunt efectuate mult mai des, iar consumul de sare este mult mai mic.

Spălare suplimentară – Opțiune a controlerului electronic care va porni înainte oricărei regenerări o spălare suplimentară, dar și o clătire pentru a se putea elimina toate sedimentele din distribuitorul superior.

Perioada dintre regenerări – Poate fi setată o perioadă personalizată dintre regenerări ce poate fi cuprinsă între 1 și 15 zile.

Regenerare automată – În momentul în care rășina a fost consumată în procent de 97%, Stația de dedurizare Aquahome va porni automat procesul de regenerare.

Tot ce am prezentat până acum este valabil pentru toate cele trei modele ale dedurizatorului Aquahome 10-N, 20-N și 30-N.

Ce are în plus varianta Aquahome 30-N

Față de celelalte modele, varianta 30-N a dedurizatorului Aquahome are vasul de stocare a sării iluminat. Poate indica timpul rămas până la finalizarea procesului de regenerare la care se adaugă și o funcție care afișează pe display etapa în care se află regenerarea: Serviciu, Încărcare, Saramură, Spălare inversă, Clătire. Foarte multe alte informații legate de debit, durata de funcționare, dar și numărul de regenerări vor fi afișate pe acest display. 

Recomandarea noastră ar fi ca un utilizator să achiziționeze direct acest model deoarece este mult mai simplu de administrat.

Concluzie

În final, proprietarului îi revine obligația de a alimenta mereu manual rezervorul de sare, de a verifica periodic presiunea apei, de a nu ignora atenționările display-ului dedurizatorului sau chiar curățarea filtrului de dedurizare. 

Pentru mai multe informații, nu ezita să contactezi echipa de la CazaneCentrale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

CONTACTEAZĂ-NE: